26 February, 2009

Fully cloth diapering?

Menjawab persoalan akma (I’ve decided to answer it here so that, I can share with others too *wink*), berapa cd dan insert yang saya ada untuk fully c’ing?

Masa dua2 anak into diaper dulu, saya pernah ada 21 cd. Lepas tu tolak 2 cd Baby Zara yang Nuryn dh tak muat, tinggal 19 cd untuk 2 orang anak. Saya basuh tiap hari, sebab tu boleh survive dengan hanya 9 cd untuk sorang anak.

Now, since Muqry potty trained, ada 12 cd untuk Nuryn. Yang balance tu saiz L so, still besar untuk dia. Saya masih basuh tiap hari jugak so, with 12 cd’s they are more than enough.

Insert? Sebaiknya ada extra kalau jenis yang basuh hari2 macam saya. Sebabnya, pocket mmg cepat kering. Anginkan kat bawah kipas pun cukup. Tapi, insert tak semudah tu. Lagi2 kalau insert hemp (my fav. – more absorbent than microfiber but less bulky). Jadi, kalau sehari anak pakai 6 cd, cukupla ada 6 keping extra insert kalau tak nak beli banyak sangat.

Jadual Nuryn & diaper:

Pagi sebelum hantar ke nursery – 1 keping
Sepanjang hari kat Nursery (maksimum) – 4 keping
Malam – 1 keping
Untuk tidur malam (fitted diaper) – 1 keping

Jadi keseluruhannya cuma 7 cd sahaja. Kadang2 saya skip yang malam tu sbb Nuryn ni light wetter. Banyak kali gak saya perasan ada cd yang bawa balik dari nursery dia tak pee pun lagi. Tapi sbb dh sampai masa untuk diaper change, pengasuh tukar jugak cd baru.

Beli kat mana? Saya dh senaraikan kat “MY FAVOURITE E-MALL”, tu semua online shop yang saya biasa shopping untuk cd dan other diaper accessories.

Satu tips untuk shopping cd, belilah masa sale. Sometimes up to 20% discount. Jadi kena rajin2 la jenguk those online shops supaya tak terlepas bila diaorg wat sale. Lagi bagus kalau subscribe diaorg punya newsletter. Ada yang tanya, kenapa tak beli kat e-bay, beli banyak dapat murah? Jawapan saya, saya tak berani beli satu jenis sekali banyak. Sebab tak tau anak kita sesuai ke tak ngan cd tu. Walaupun ada review yang kata cd tu tip top, tapi kita kena ingat, semua baby ni tak sama. Lain orang, lain preferences.

Harap membantu!

6 comments:

Anonymous said...

thankssss a lot kak
sebab sudi jwb soalan akma
wahhhhh memang banyak koleksi CD la ne

mesti mcm2 color n patern yeee tak jeles ne

akma pun la ne tengah mencari CD2 utk fully mcm akak

minta2 tercapai la

MY FAVOURITE E-MALL
leh la nak shopping gak kat sini
tak pun leh la tumpang2 akak shopping kat sini kan
ehhh ape lak nak tumpang akak nye CD dah banyak lupa lak

mcm basuh CD waktu bb poo kan
akma dah wat la mcm yg akak ajar ari tu cuma kat insert tu susah sikit nak hilang la
so akma wat mcm ne
basuh kat air pastu letak sabun mandi biar kejap pastu bru basuh2 n bla baca akak kata jgn perah bru ku tahu tak leh perah cos seblm ne akma memang perah pun CD n insert ne tp bla dah bc tak leh so akma basuh2 ngan sabun picit2 bg air kuar pastu sidai jap dlm bilik air bla tak de air yg menitik bru akma sidai kat luar
sabun yg akak pakai tu mcm mana rupanya ye mahal tak
cos akma cuci ngan baju bb pakai sabun FAB je leh ke

me_czar said...

Oh no.... Akma dh salah fahamla... yang tak boleh perah tu WOOL COVER. Kena basuh tangan jer. Tapi cd & insert mmg kena basuh dengan mesin sbb nak kena keringkan betul2. Maknanya selama ni akma basuh tangan ker cd???Kalau setakat perah jer atau picit jer, insert tak kering sepenuhnya dan boleh sebabkan soap residue tertinggal kat insert/inner layer of the pocket itself. Itu boleh sebabkan kadar serapan insert berkurangan dan residue yang lama terkumpul boleh sebabkan rashes tau.

Online shop yang akak biasa beli ada kat sebelah bawah kiri blog. Akak listkan under My Fav. E-mall.

Akak pakai sabun Pureen HAD. RM19.00 tahan untuk sebulan.

:: s o l :: said...

wah myza, im impressed & sgtjeles huhuhu.. bila nk start ber-cding ni uwaaaaa..

myza nape ber-ahkak2? aku pun selambe je pggey ko myza kn? ko sebaya botak eh?

me_czar said...

Dah tu akma ni a lot younger than me. Ku sedar diriku siapa.. Wakakaka...

YES.. saya sebaya ngan suami saya (dia classmate saya masa Form 4 tau. Macam Bella & Edward dalam Twilight. I likeeee!!!!). I never thought you were also a lot younger. Hihi.. ingat sebaya. I dun mine Sol tak panggil pun panggilan terhormat itew

Anonymous said...

APE NE KAK TUA KE MUDA TAK KISAH JANJI LEH MASUK

TU YG BANYAK KENA BELAJAR BANYAK NGAN AKAK SEBENARNYA

MUDA KE TUA KER AKMA TAK KIRA UMUR LA
JANJI LEH KAWAN

KAK
AKMA NAK CITA NGAN AKA PASAL BASUH CD NGAN TANGAN NE
KALAU SALAH TEGUR TAU

KALAU BB POO AKMA BUNAG DULU PASTU SIRAM NGAN AIR N AKMA LETAK SABUN MANDI UTK HILANGKAN POO BB
N AKMA LETAK DLM BALDI RENDAM JUGA LA PASTU AKMA GOSOK2 NGAN TANGAN HILANGKAN POO TU N BASUH BANYAK2 KALI PERAH N JEMUR

TUL KE CARA AKMA NE
KALAU YG BIASA NYE PUN AKMA WAT MCM TU JE
NE KALAU AKMA BASUH TANGAN LA KALAU AKMA BASUH MESIN AKMA CAMPUR NGAN BJ BB JE TAK CAMPUR NGAN BJU KAMI
KALAU SALAH BETULKAN YEEE

:: s o l :: said...

wah 2thn je beza mana ada a lot wakakaka... apo ko ingt aku 22 ke haahahhaha.. ;p

Related Posts with Thumbnails