24 February, 2009

Wool care

Seperti yang dijanjikan dalam entry lepas…

Wool care is easy. And the benefits of wool are unmatched by any other diaper cover alternative. Wool covers are fantastic with their breathability, antibacterial properties and natural ability to hold liquid. Indeed, they are self-cleaning (as the the urine reacts with the lanolin to form a soap) for a week or two at which point they simply need to be gently hand washed and/or re-lanolized.

Hand wash your wool covers in lukewarm water using a wool safe wash and little agitation. If the wash contains lanolin, let soak for 15 minutes. Lay flat to dry (after rolling in a towel and gently squeezing to remove excess water) Olive oil soap can be used for a simple spot cleaning wash.

It is also nice to use a concentrated lanolin every month or so to provide a fuller lanolization. Simply dissolve the desired amount of lanolin (usually 1 tablespoon) in lukewarm water. And follow the same directions as above.

Source : Internet

Setakat ni saya tak pernah lagi full lanolize kan wool cover tu. Cukup setakat basuh dengan Sheepish Grins wool bar soap. Caranya, basahkan tangan dan gosok sabun tu kat tapak tangan sampai berbuih. Pastu apply buih tu kat keseluruhan wool cover, depan dan belakang. Sebelum tu lalukan air kat cover supaya urine tu wash off.

Dalam keadaan berbuih tu, rendam sekejap cover. Air tak payah banyak. Lepas tu tos kan air dia. Jangan perah tau cover tu. Cuma tekan/picit gitu2 jer. Agak2 air dh tak menitik, sandwiched in between layers of the towel dan gulung. Macam swiss roll tu. Lepas tu saya jemur horizontally. Satu lagi, tak boleh jemur direct under sunlight.

Mungkin ada soalan, kenapa pakai wool cover? Seperti yg dinyatakan dlm petikan kat atas. Wool ni breathable. So, sesuaila untuk pakai malam sbb kita biasanya pakai night time diaper ni utk 8-10 hours. Jadi tak adala baby bum tu berpeluh & meruap. Kalau baby yang tak tahan, bleh prone to rashes kalau pakai PUL cover atau PUL pocket type cd.

Selain wool, fleece pun breathable. Tapi mesti yang heavy weight fleece baru dia waterproof.

No comments:

Related Posts with Thumbnails