21 March, 2009

Flannel

Minggu lepas saya dengan yakinnya telah janji 1 entry pada Nonnie, Mirah & seorang pengunjung tak bernama. Serius tak ingat yang esok & lusa saya tak de kat umah. Cuti2 Malaysia gitu. Hari ni memang tak sempat la nk tunjuk camne nk wat cloth wipes tu.

Jadi, sebagai intro saya post kat sini camne rupa flannel & cloth wipes tu yer. How to DIY tu terpaksa ditanguhkan dulu.

Peringatan : Saya tak pandai amek gambar bukanlah professional photographer dan bukan juga tukang jahit professional (mahu nangis Maya tengok posting ini. Tu belum tutorial lagi. Hahahaha...)


Inilah rupa flannel. Flannel ni kain cotton tapi, tekstur dia berbulu gitu la. Saya beli kat Kamdar & Nagoya. Harga?? Tak pasti la skang berapa dah harganya


Ini cloth wipes yang saya buat. 1 menggunakan teknik turn & top stitch (ada ke istilah ni? Belasah je lar) dan 1 lagi saya jahit zig zag ala2 serger gitu


Selain cloth wipes, saya juga gunakan flannel untuk buat....

.

.

.

.

.

.

.
Fitted diaper, cloth pad & panty liner (sila abaikan jahitan yang huduh itu)

Setakat ini saja posting untuk kali ini. Pssttt... Nonnie & Mirah, nak lagi tutorial DIY tu?

10 comments:

nonnie78 said...

myza... aduh.. terduduk sy tgk awak nye cloth pad tu.. tolonglah buatkan.... tak de mesin jahit lah nak wat ni.. jahit tangan rasa ok tak? naklah lagi DIY tu.. email kat sy cara2 in detail. FYI yr cloth wipes caler biru tu exactly macam kain selimut anak2 sy. hahah buat masa anak pertama dulu, sampai sekarang still pakai lagi. actually kain bedung tapi besar boleh wat selimut. now sy tahulah kain flannel tu camna.. geram tengak fitter diaper tu.. dalamnya letak apa ek?? nampak cam tebal je.

mamaamana said...

ko ne mmg rajin
mcm tak caya je ko tak de banyak masa free kat umah

me_czar said...

Nonnie & mamaamana : Projek tu sume, makan tahun baru siap. Ahaks..

Nonnie : Kalau nk jahit tgn pun boleh jugak. Wat pattern simple, 4 segi pastu tambah wings kat tepi. Sya pun dpt pattern & DIY tu hasil google.

Wipes yang bunga biru tu memang asal kain bedung Nuryn ;D

Nnti saya watkan gk DIY wipes tu. Dh jnji...

Fitted tu saya wat pakai flannel & cotton towel. Tapi since flannel bukan stay dry fabric, nk kena letak fleece liner bila pakai.

nonnie78 said...

hahahah.. sepatah pun sy tak kenal cik myza oiii.. fleece liner tu menda ek? ni nak kena berdiri sehari suntuk kat kedia kain ni belaja satu-satu ni.

kalau tak sempat bg jelah link google yang myza dpt tu. nanti sy baca sendiri je.. sian lak myza nak selongkar balik suma tu..

mirah said...

myza, oh mirah tahu kain cotton flannel tu. In fact suka kain tu, byk juga koleksi beli buat selimut anak2. Tp tang nak jahit tu mmg ku tak reti nmpk nya...huhu..

your abang said...

nanti beli meja special untuk menjahit je ye...

Anonymous said...

mmm akan ku carik jugak kat kamdar nih... smalam pi nilai square... jumpa kat satu kedai kain flannel... tapi harganya mak aii.... 29.90 semeter..... dah la corak satu jek... bunga2....

Anonymous said...

saya mmg ada byak idea... nk guna kain flannel ni... mcm u jugak... nk wat fitted diaper, barut baby, panty liner, cloth pad.... semua la.. yg berkaitan ibu dan baby.... tapi mcm susah sgt nk jumpa kain nih.... mmmm pasnih harap menjadi la semmua idea2.. yg masih dok dlm pala je nih.. hehhh lom jd kenyataan.

Anonymous said...

satu lagi.. mana beli fleece liner ek..? kita nak cari gak..... kain fleece ni takde jual kat m'sia lagi kan...? ke ada...? kat mana..? hari tuh jumpa 1 website jual fleece liner ni... tapi skang tak jumpa laks....

me_czar said...

Hmm.. kalau kenal jenis kain flannel ni maybe senang nk jumpa. Sbb kadang2 sales person tu pun tak tau flannel ni. Camne dia nk tunjuk.

Fleece liner saya beli kat miabambina.com & ezmotherhood.com. Kat sweetgummysmile.com pun ada. Yang ni dia jual 45cm x 45cm. Tapi, boleh jugak beli Irma blanket kat Ikea. RM12.90/piece. Lagi berbaloi tapi tebal la fleece dia.

Good luck okeh. Moga jumpa kain & berjaya dgn sewing project tuh.

Related Posts with Thumbnails