02 March, 2009

My carrot cake

I used to bake before. Bukan as a professional yer, asal boleh makan, sudah… Masa bujang trang tang tang, bila mood baik, saya akan buat kek. Kalau dekat2 nk raya ada masa, saya buat kuih raya (walaupun selalunya tak berapa nk jadi. Huhu…). Bila dh kawen, usaha murni tu terhenti. Bila dh ada anak sorang, lagila tak berkesempatan. Lagi best mengulit anak dari bakar kek. Anak dua? Huhu… sendiri mau ingat.

So, bila saya ada maid December 2007, I baked again. Sebab apa.. sebab ada org bleh tengokkan anak2 & tolong kemaskan dapur dan peralatan yang saya dah guna (I’m not that lazy ok… saya dh berpeluh2 bakar kek, harusla ada org tlg kemas ye tak? Buy that excuse? ;-p). So, kadang2 bawak ke rumah my parent & my PIL. Then, bila maid saya me’nyah’kan dirinya dari rumah saya, saya dh tak buat kek lagi. Sob.. sob..

Nak jadi cerita, last Saturday, jumpa my MIL kat one of my husband’s cousin’s kenduri & kami di jamu carrot cake. Tetiba, my MIL pun request saya buat lagi carrot cake yang saya pernah bawak dulu. The worst part is, it was the 3rd time she mentioned about it. Owhh… bersalahnya daku. Lately, lewat petang Sabtu baru kami sampai umah PIL. Dah nak prepare untuk dinner, tak sesuai pulak nk buat kek. Saya nk buat kat rumah dulu??? Tak de maknanya… tak cukup tangan wehh… Even Sabtu, almost every week hubby balik kerja petang. Jadinya nak mintak dia tolong tgkkan budak2 while I’m in the kitchen mmg mustahilla.. Dapur saya yang comel itu tak sesuai la untuk 2 org budak kecik berlegar2 while the oven is heating. So, I MUST this Saturday balik awal dan bake the carrot cake there at my PIL’s. Cuak la pulak bila ada special request ni. Padahal baru sekali jer cuba buat carrot cake tuh. Fuh.. wish me luck!

5 comments:

chilun @ cik pau @ bibimie said...

sila buat utk i 1... heh heh :)

:: s o l :: said...

sudah siap sila post ke kangar.. ini juga adalah permintaan yg tak baik utk ditolak wakaakka..

terima kasih.. ;p

me_czar said...

Bie, Sol... adakah kalian nak kena keracunan makanan?

mamaDhea said...

dah buat ke carrot cakenyer? publish ler hasill.. hehe..

er, salam dr mamaDhea.. ;)

me_czar said...

mamaDhea..

Salam untukmu juga.. Please don't mention about it. Gabra nih.. Sabtu ni baru nak buat cadangnya. Harap2 hubby keje sampai petang. So, sampai sana malam & tak yah buat. Boleh gitu??

Related Posts with Thumbnails