15 March, 2009

Tertunai sudah... Carrot Cake

Selepas tertangguh beberapa minggu, akhirnya saya berjaya jugak buat carrot cake untuk ibu mertuaku tadi. Kebetulan esok birthday dia, kiranya early celebration la nih. Tapi spoiled sket... Overcooked sbb leka gossip sembang sampai lupa nak tgk kek dlm oven. Tak kisahla... janji sodapp & maintain moist. Kan bang, kan?

Gambar agak blur sbb batt camera dh nak kong. Tak leh nak focus

Bahan-bahan untuk membuat Carrot Cake Ibu Mertuaku:
  1. 3 eggs
  2. 1 1/2 cups castor sugar (saya rasa patut kurangkan 1 1/4 jer... agak manis kalau ikut sukatan ni)
  3. 1 cup oil (saya pakai melted butter)
  4. 1 teaspoon salt
  5. 1 teaspoon baking soda
  6. 1 teaspoon cinnamon (saya tak pakai.. tak suka)
  7. 2 cups flour
  8. 2 cups grated carrots
  9. 1 cup walnuts (saya tak letak pun...)
  10. 1 teaspoon vanilla
Directions:
  1. Combine flour, salt, soda & cinnamon
  2. Set aside
  3. Combine eggs, sugar & oil; mix until smooth
  4. Stir in flour mixture a little at a time until well blended
  5. Stir in carrots, walnuts & vanilla; mix evenly
  6. Pour into a greased 9 x 13 inch pan and ready to bake (saya tak de penyukat suhu & timer. Agak2 jer. Bila cucuk ngan lidi dah tak de yg melekat, dah masakla tu maknanya)
Jomla buat... sure hubby & ibu mertua tambah sayang.

P/S : Sesiapa yang buat nanti jangan lupa post kat blog & inform la saya yer...

No comments:

Related Posts with Thumbnails