19 April, 2009

Make your own cloth pads

Entry ni khas untuk ummi_peq dan seorang lagi pembaca yang tanya macammana saya buat cloth pad. Saya tak pandai la nak buat tutorial. Lagipun saya tak ada kamera canggih tak pandai ambil gambar cantik2. Jadi, saya copy & paste saya instruction yang saya guna untuk buat pad tu. Pattern saya ubah sikit.

Source : http://www.tinybirdsorganics.com

Sewing instructions with standard sewing machine

I designed these cloth pads for custom absorbancy and there is no need to have a serger machine to make them. These are turned and topstitched pads with custom absorbancy sewn in, and you also have the ability to add in extra inserts for heavy days. Of all of the pads I've made, these are the ones I reach for first so I wanted to share the instructions with other moms.

Materials Needed: organic cotton terry/towel insert (2 layers) shown upper left in photo (hemp fleece or organic cotton fleece can be substituted, anything cotton or hemp is fine), and 4 pieces of flannel cut as shown in curved shapes (I'll try to scan my patterns soon, but you can fake it by just copying the shapes and making them the length/width desired, leaving enough extra all the way around for the seams)



First lay the terry (1-2 layers as desired) on top of one of the full pieces shown below, and use a zigzag stitch to attach it:


Next lay the other full-size flannel piece on top, print side up:


Next double-fold and hem the edges of the two partial pieces:


Lay one of the pieces (print side down) on top of the layers you created earlier (the partial piece just added is at the bottom of the photo, print side down):


Then lay on the 2nd piece (also print side down) as shown, overlapping the first one on top:


Now if you look at your pieces, you will see this layering:


Make sure the prints are all facing each other inside:


Then sew around the outside of the whole thing:


This is what it looks like on the bottom now:


Turn it inside out:


Not done yet! Look at how the seams show on the inside, and this would fray terribly in the wash:


So topstitch now and then the edges will all be enclosed:


No edges showing any more:


Add a snap and you're finished! These wash beautifully and last for many years. There is a pocket so you can add inserts too for heavy days (even a wool-backed insert for extra leak protection). Most days the pad alone should be enough though.

9 comments:

Fid said...

nyah
ni untuk period tu erk??
ohh..ohhh..haruskah???ohh ohh....
hahahaaa

me_czar said...

Iya nyah... utk 'itu'la.
Mak pun dah lama tak beli dispo menstrual pad.
Jahitla satu. Hang kan pakar bab DIY nih.

Fid said...

nyah soklan bodo dari mak..
dah tu macam mana nak cuci??????
hahahaa

me_czar said...

Bilas sampai hilang bau & warna. Lepas tu mak toss saja dalam washing machine, basuh sekali dengan cd anak2. Kalau ada kotoran degil tu, soak dengan sabun sebelum basuh.

Kalau yg jenis heavy flow tiap kali period, baik guna fleece untuk lapisan atas tu sbb fleece stay dry fabric. Selesa sikit la..
Skang dh ada local online shop yang jual fleece.

Tapi, kalau ikut minah saleh yang bg tutorial ni, dia kata dia super heavy flow tapi masih selesa gunakan pad nih.

nonnie78 said...

berpinau myza ku baca tutorial mu ni sampai ku kena copy paste dalam word sbb kena study dulu.. hahahah.. ke english ku tak sama tahap dengan mu???

neway, ku cuba dulu. tp ada rasa sikit kecik ati sebab mu publish selepas period ku berhenti! ku dah beli K*t#x harga RM5...

nanti kalau ku tak yakin, ku email mu ye~.

me_czar said...

Nonnie : Bukan tutorial saya.. saya copy & paste jer. Minah saleh yang buat, sbb tu canggih englishnyer.

Ala.. jangan le kecik ati. Sowiii

ummi_peg said...

best..best....tq me_czar sbb paparkan DIY cloth pad nie...

la nie sy tgh cari bahan nk try wat... cara yg kat sini senang nk fhm...huhuhu

me_czar said...

Senang nak faham dan senang nak buat juga. Mesti ummi_peq boleh buat punyala..

nonnie78 said...

ala.. ku gurau lah.. tak kecik hati pun.. dun worry ok.. ku nak cuba jahit tuk next month

Related Posts with Thumbnails