12 January, 2011

Sewing 2011/1

Azam saya tahun ni ialah untuk merekodkan hasil jahitan saya di blog ini sebagai pencapaian peribadi.  Tak seperti tahun lepas, banyak yang saya tak blogkan sebagai kenang-kenangan.

Projek pertama saya tahun ni yang berjaya saya siapkan pada 10-1-2011 ialah:


Quilted patchwork.  *Kalau itulah term nya, sebab saya agak-agak je*  Saya pun tak sure nak panggil apa.  Kain tu ialah dari curtain sample yang saya dapat.  Saya gunakan span nipis je sebagai batting, dan cotton bias tape untuk binding.  Bunga reben tu props aje, bukan saya buat pun... Huhu.


I screwed up at 1 corner.  Dari 3 penjuru yang berjaya dibuat, satu ni jelah yang ada rupa.  Apa benda agaknya ni ya?


Sarung pemegang pintu peti sejuk.  Ada sepasang dan yang ni yang mula-mula siap, jadinya tak kemas sangat.  Yang kedua dah bertambah baik, perfect 4 corners.  Yang pertama ni banyak kesilapan teknik jahitan dan dah saya baiki untuk yang kedua.   
  

5 comments:

lia said...

jeles la.... sy ni, butang seluar suami tercabut pon, da cuak nak jahit, sampai sudah, x jahit2 hu3...

TopsyTurvyMum said...

cantik:)
dah lama tak tak buat patchwork..last buatkan sarung cushion tahun lepas.

me_czar said...

Lia :
Lama jugak mesin tu tak bergerak sebenarnya.

Mood menjahit datang balik sebab sebelum sekolah hari tu, kena alter seluar budak, seharian menghadap mesin jahit.

Lepas tu amek cuti pulak, seronoklah menjahit tanpa gangguan. Tapi pejam mata je lah dengan kain baju yang bertimbun minta dilipat. Saje nak spend ME time.

TTM :
Thanks :)

Tgk dari jauh.. kalau dari dekat, pengsan.

Tapi yang 2nd time tu memang a lotttt better. Nyesal lak amek gambar yang ni dulu. Tapi rasanya keburukan berjaya di sembunyikan. Hehe.

Sarung cushion tu ya.. ingat2... Ala, pandai jahit dress lagi best. Simple patchwork camni, ape je.

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

wahhhhhhhh mcm ibu yang best je pandai menjahit ne..kita ne memang faillah.. menjahit tak pandai buat kek jauh sekali.. nasib pandai masak sambal ekeke

Scorpio Girl said...

sama lah....

namanya nak menjahit tu, huisy..sanggup kumpul byk2 hantar kat tailor tau...h ah ah ha..

berbakat sungguh!

Related Posts with Thumbnails