23 June, 2011

Sewing 2011/4


sew 027a

Handphone Case ni saya buat dengan scraps yang saya beli dari MyBotang.  Bahagian luar saya gunakan KOTO by Alexander Henry dan kain merah-tak-tahu-nama  (Mungkin Sue MyBotang boleh tolong). 

sew 023

Untuk lining saya guna Russian Matroyshka Nesting Dolls by Trefle KOKKAHandphone case ni saya jahit padded dengan batting nipis.  Pertama kali jahit guna batting, tak semudah yang disangka.  Pendek kata, memang ada incident pahit yang tak mahu dikenang.  Huhu.

sew 022

Yang buat saya seronok, teruja dan rasa berbaloi jahit satu Hp Case sampai sehari suntuk, walaupun gambar Matroyshka Doll ni semuanya tak sempurna rupa paras dan badannya (dah nama pun scrap kan), dapat juga saya letakkan satu yang hampir sempurna pada flap tu.  Saya suka sangat!


4 comments:

Fid said...

cantik!cer ajar aku nih!

me_czar said...

Err.. kalau nak buat tutorial, mungkin makan sebulan dua baru siap.. Mokcik ni amatur aje.

InsyaAllah..

MyBotanG said...

very cute.. i think kain merah tu maybe by Robert Kauffman, if x silap la.. :)

Hope you x serik jahit guna batting.. you could quilt it before attaching the lining.. gebu yet manageable..

and if you topstitch the opening (just like you did the flap) it would look neater i think..

I love the colour combo.. you have good eyes for matching fabrics.. thank you for the link and the purchase.. come and shop with us again sometime :)

me_czar said...

Salam Sue, thanks for visiting.

Yalah, sepatutnya saya top stich juga opening tu tapi masa tu dah give up. Nak cepat siap je. Macam-macam yang berlaku. Huhu.

Sebenarnya cukup sayang nak potong kain-kain tu. Especially KOTO. Luckily ada yang boleh dipadankan.

Related Posts with Thumbnails